Tordenskjolds soldater inden for digital pædagogik og læring

den sidste tid har jeg tænkt mere og mere over hvor svært det er at finde sparring og makkerskab inden for den fritidspædagogiske verden når det gælder teknologi og digitale devices, børne- og ungemediekultur mm.
Alt sammen er det emner som jeg synes er lidt for interessante. Når jeg bruger udtrykket “lidt for” så er det pga erkendelsen af at det nok er lidt “nørdet” – det er noget MAN ikke rigtig går op i, i hvert fald i sådan en grad som jeg gør.
MAN ønsker sig ikke bøger om emnerne i jule- og fødseldagsgave, man hyggelæser ikke blogs, magasiner og hjemmesider omkring de emner, og MAN lytter da ikke til podcasts om arbejde når man har fri.
Ok, det gør jeg så!
Og grundet alt dette så har jeg fundet nogle guldkorn, nogle helligdomme, nogle bibler, nogle afguder som alle sammen taler det sprog der er inden for den her pæd-ed-tech (Pædagogisk Educational Technology). Dem vil jeg selvfølgelig gerne dele med jer derude som evt deler min interesse til dels – eller, i smug, lige så meget som mig.

Af bøger findes der forskellige typer. Der er Hjarvards lidt tunge forskningsbaserede bøger om medialisering, som giver et godt afsæt i det verdensbillede vi lever i i dag.
Men der er også mere letlæste, men lige så givtige bøger, som eks. Camilla Mehlsens Teknologiens testpiloter. Når først du går i gang med den, så slipper du en ikke. Det var ikke butleren der gjorde det! Jeg vil ikke afsløre mere.

Alphabølgen er altid et lyt værd! Hej Uffe, Hej Eva!

Af podcast lytter jeg til, Alphabølgen, fra Eva Fog (DigiPippi) og Uffe Lyngdal Sørensens (Skoletube) hånd, og Future Classroom Teacher (Josefine Brinck Mulvad og Nick Holmberg fra den nye læreruddannelse på Campus Carlsberg) Elektronista (Christiane Vejlø) og Didaktor (Alinea). De her giver et rigtigt godt billede af hvor teknologien er på vej hen. Det giver mig også en ret god viden om hvor læring kunne være på vej hen. Der er en stor overvægt af fokus på undervisning som læringsform, men som pædagog omtænker jeg hvor det er nødvendigt.

Grunden til at denne artikel hedder “Tordenskjolds soldater“, er fordi Karen Mikkelsen fra CFU brugte netop dette udtryk flere gange da hun skulle beskrive oplevelsen af læringsfestivalen (i Future Classroom Teachers podcast), hvilke personer der henvender sig til dem om teknologi og undervisning mm. Altså oplevelsen af, at der er få (men gode) hoveder derude som søger vej og dukker op igen og igen, hvilket er positivt, hvis ikke det var fordi det kan give et skævvredet billede af virkeligheden. Nemlig at rigtig mange skoler måske ikke engang er opmærksomme på retningen endnu, måske er de lige startet, og måske er det endda sådan at Tordenskjolds soldater på læringsfestivalen også er Tordenskjolds soldater på deres skoler. Altså at det er dem der sørger for at skolen følger udviklingen med fokusset på eksempelvis teknologi og digitalisering. Måske er de de eneste på skolen der kender udtryk som 21st century skills, kan se meningen med programmering i børnenens hænder, vil have at skolen investerer i robotter til indskolingen eller en 3d printer.
Det problem der opstår når man har sådanne soldater ude på institutionerne, det er at der bliver en forventning om at vedkommende løfter opgaven alene, skaber sparringsrum alene og sætter dagsordenen og retningen så vi kan følge med udviklingen.

Så hvordan får vi bredt os ud og får flere soldater med gennem gaderne? Uden at det skal lyde som sydamerikansk guerillakrigsførsel, hvad kan vi så gøre for at skabe den opløftning og bevægelse der kan give flere lysten til at afprøve brugen af det digitale på en mere overvejet måde?
Mit bedste bud er ved at lære fra os – ved at dele vores erfaringer, ved at krydse kommunegrænser og snakke sammen, ved at tillade os selv et klap på skulderen fordi vi kan noget – ligesom vores kollegaer kan noget andet. Lære alle parter at det vi kan, kan de også lære, og at det har store positive følger.

Det bedste jeg har gjort for mit arbejdsliv, det var i fælleskab med min kollega, Michel Frost, at åbne et multimedieværksted. Det gav et løft i de pædagogiske tanker jeg gik med, det gav et konkret sted at lege med det digitale og det tekniske, det gav et fokus fra forældrene og kommunen, og det gav en fjer i hatten som Tordenskjold ville have været misundelig på.

Powerpoint om hvorfor multimedieværksted, hvordan og igen hvorfor kan sendes.

Multimedieværkstedet kan man læse om flere steder på bloggen her, og min glæde var stor da jeg hørte at naboskolens klub nu også ville åbne en. Kongevejens skoles klub Vænget skulle nu til at åbne deres eget Pæd-Ed-Tech væksted, og de skrev glade til mig. Jeg har nemlig undervist dem på kursus, så jeg var meget stolt over at de ville dele deres entusiasme med mig!
Kurset gik på hvordan vi som pædagoger kan løfte denne her opgave på en anden måde end undervisningen kan – grundet rammer og tid.
Vi har en ro til at være formålsløse og legende – formålsløse forstået som at vi selv styrer vejen og målet undervejs, det er ikke givet udefra på forhånd. Legende har vi alle dage været og vores fokus har altid været på leg og læring – lad os også implementere det i børnehaver, fritidsordningen (SFO, GFO, FFO, osv) og klubber.

Hvis du ønsker at sparre med pædagoger og kollegaer i det pædagogiske felt, så er du meget velkommen til at skrive ti mig. Og hvis din chef giver dig lov (og lidt økonomi), så vil jeg også meget gerne komme ud og fortælle om hvordan i kan løfte opgaven hos jer.

Ok, så godt nytår da… ;-)

Nu havde jeg lovet mig selv ikke at skrive en nytårshilsen til dem der læser med, for jeg ved at det altid er svært at følge op på de planer jeg lægger for mig selv ud i fremtiden – for pludselig dukker der nye muligheder op, eller tingene går hurtigere end jeg havde regnet med og så er det noget helt tredje jeg får lyst til at kigge på. Sådan var 2016.

2016 var kendetegnet ved en kolossal ændring i mine planer. Jeg troede at jeg skulle have fokus på noget omkring opstart af et multimedieværksted på min SFO. Det endte med en 3-trinsraket af udviklingsmuligheder.

Første skud blev, endelig, at skrive mig op til at starte min Pædagogiske diplom videreuddannelse i Medier og Kommunikation på UCC Carlsberg. Det gav mening i forhold til hvor jeg var og hvor jeg gerne ville hen. Det var både Lyngby Taarbæk kommune og jeg enige i. Så jeg tog mit første modul her i efteråret – Multimediepædagogik og -didaktik. Der mødte jeg nogle dejlige mennesker og havde nogle skønne snakke, læste fantastisk skønlitteratur og skrev en opgave, som jeg lige venter med at smide et tillægsord på, indtil jeg har fået min karakter… 🙂

Andet skud i raketten var da jeg meldte mig som frivillig hos Coding Pirates Microsoft Lyngby. Inden jeg meldte mig troede jeg at jeg skulle være med på en kigger, lidt i distancen og uden at blande mig for meget. Så… Skru et par måneder frem og jeg sidder i bestyrelsen dernede. Jeg fik deltaget i Game Jam, som en del af det at være Kodningspirat. Det var en fed oplevelse. Coding Pirates har suppleret mig med flere gode og skide-skægge bekendtskaber. CP Lyngby bugner af skønne mennesker, med masser af træben i næsen, klap for deres glimt i øjet og med hjertet bankende lige under papegøjen! Her bliver jeg hængende!

Tredje skud var så endelig at få fyret vores multimedieværksted af på min arbejdsplads. Det gav rigtig god mening og fra første færd var det en succes. Vi har lært en masse om hvordan børnene tager imod nye spændende ting, at kodning ikke er alt, men at det dælme er sjovt. Mit samarbejde med Michel om værkstedet har givet fede snakke og sene skriverier på messenger om hvad vi skulle lave med ungerne. Det har været fedt at prøve, og det bliver vi ved med at videreudvikle.

De mange uventede trin på raketten blev så blandt andet mit samarbejde med Tina Kiærulf Nielsen fra Lyngby Taarbæk stadsbibliotek. Vi har haft et skønt samarbejde, som jeg håber at videreudvikle i 2017. Tina er en raket i sig selv – og de ideer hun får – har en evne til at blive til virkelighed. Uden at løfte sløret for for meget, så er der blandt andet et projekt som jeg er meget forhåbningsfuld omkring at samarbejde om. Det bliver noget med en trappe… Og så er der også noget med nogle robotter… Shyyyy….!
Dernæst har jeg fået startet gruppen “Programmering med børn i alle aldre” op på Facebook, hvor jeg synes, at jeg har fået samlet nogle spændende personligheder. Den gruppe har jeg gode forventninger til når det gælder sparring om brugen af programmering i den danske folkeskole. Kig endelig ind.

Derudover har jeg fået masser af nye muligheder udover de gamle – alt sammen ting, som jeg lader 2017 bestemme hvor fører mig hen. Jeg har dog lavet en aftale med mig selv, om at jeg alle dagene vil have mine ben på gulvet i den pædagogiske verden – så min lærers profeti om, at “alle der tager den PD i er i gang med, siger op og ender som konsulenter når de er færdige”. Det bliver ikke mig. Altså… i hvert fald siger jeg ikke op. Jeg har nemlig verdens bedste kolleger!

Godt Nytår!

PÆD-IT drøner derudaf med 4 år på bagen.

4yearsMinecraftI lørdags fyldte PÆD-IT så 4 år. Jeg selv var dybt begravet i arbejdsweekend her på vores gård, og tiden havde ikke været til at skrive en artikel på forkant. Traditionen tro vil jeg som altid lige kigge tilbage på året der gik og kigge fremad mod året der kommer.

Min første bogÅret der gik, gik med høj fart og god udvikling. Jeg har deltaget i adskillige arrangementer, hvor jeg har mødt nogle sparringspartnere, blevet klogere på nogle emner og fået mere lyst på at udgive noget selv offline. Min første tanke var ganske simpelt at få bloggen printet ud som hæfte og det fik jeg gjort via Blogbooker. Det gav mig et godt overblik over hvad jeg havde skrevet gennem tiden, hvordan jeg havde udviklet mig som skribent og jeg vil anbefale det til enhver blogger at gøre det samme. Skriv gerne hvis i vil have den tilsendt.

Året gik med flere opgaver inden for IT, med flere projekter, store som små, på min arbejdsplads og en øget debat med den kommunale IT-afdeling. Vi fik dannet en multimediegruppe på mit arbejde, bestående af både IT-kyndige men også ukyndige. Dette var et specifikt ønske for at få nogle nye tanker ind i gruppen. Indtil videre har vi haft meget fokus på reglementet – opdragelse kontra tilgængelighed, men også på hvordan vi får bevægelse ind i vores arbejde med digitale medier.
GoProGo-Pro kameraer, musikvideoproduktioner mm er i spil som muligheder for at få børnene op af sædet og arbejde med digitale medier ud fra de muligheder de giver og ikke ud fra et snævert syn på dem som spillemaskiner.

Året der kommer er også ganske interessant – hvis ikke for skolereformen alene, så fordi den for mig byder på nogle muligheder. Umiddelbart ser det ud som om jeg skal samarbejde med en børnehaveklasseleder, Pernille Palme, som er ekstremt IT-minded selv og har opstartet EduConf. Ligegyldig hvad kommer vi dog nok i team sammen, så lur mig om der ikke kommer til at ske noget på den front.
Samtidig rykker der IWB’s (Interaktive White Boards) ind i SFO-lokalerne, som nok helt automatisk vil øge mit område med IT i børnenes dagligdag ekstremt.
UDOVER dette, så har jeg også sendt min ansøgning afsted til pædagogisk diplom videreuddannelse på Metropol til “Medier og Kommunikation”. Jeg går nu bare og venter på om jeg bliver optaget eller ej.

Hvad angår mængden af skriverier herinde, så er det som med så meget andet – der findes masser af undskyldninger, men dem kan i jo ikke bruge til noget. Derimod kan jeg fortælle at PÆD-IT aldrig står stille eller ligger hengemt glemt og borte, for artikler er der så mange af der skal skrives at mange ender med at blive en overskrift og 3 linjer og gemt i min (online) kasse med kladder. Jeg er pt i overvejelsesfasen af hvorvidt jeg skal lade nogle af disse blive til præcis en overskift og 3 linjer og så lægge dem op på Facebook-gruppen. Så husk at deltag i den. Den har også fået lidt flere medlemmer i år. 🙂

krystalkugle

Jeg slutter af med, for en gangs skyld, ikke at opridse nogle forsæt for det kommende år i PÆD-IT historien, men med et ønske om udvikling i fremtiden, så jeg igen næste år kan fortælle om de spændende ting, der er sket og kommer til at ske.

PÆD-IT bliver en tumling på 3 år

3 års fødselsdagskageSÅ SKETE DET IGEN.

PÆD-it har fødselsdag og fylder 3 år. Det har været et år med mange omvæltninger både privat og arbejdsmæssigt. En ting er helt sikkert og det er at jeg ikke havde set det komme sidste år. Der satte jeg nogle rammer op for hvorledes PÆD-it skulle fungere i dag:

– PÆD-IT skal have afholdt 2 kurser minimum som foredragsholder.
– Jeg skal have skrevet minimum 50 artikler på det kommende år. (Det vil altså sige ca en om ugen med forbehold for eventualiteter der kan komme i vejen undervejs.)
– Jeg skal have kontakt til andre pædagogiske bloggere, som forhåbentligt har lyst til at skrive herinde.

Alt dette blev overskygget af to ting – et forøget ansvar på arbejdet hvor vi blandt andet anskaffede os Tabulex SFO Børn, som nu optager meget af min tid på jobbet og dermed dæmper behovet for at find nye værktøjer at rive i. Den anden ting var at jeg blev husejer af et ældre hus fra 1750. Det tager endnu mere tid end et nyt elektronisk-indkrydsningssystem gør. 🙂

I+m+so+ashamed.+I+waited+for+about+3+minutes+thinking+_9e25f81f25040eccd7e28f784f729453

Realiteterne var at tiden forsvandt på børn, hjem, hus og hverdagsjobbet, men en ting er helt sikkert – PÆD-it er ikke blevet kørt i glemmebogen. Der kommer stadig masser af kladder til verden, men de har bare lidt problemer med at blive til færdige artikler. Sidst fik jeg illustreret dette ved at påbegynde en artikel i oktober om Gozoa, som var et læringsspil i udviklingsstadiet. Her forleden måtte jeg skamfuldt udgive artiklen med den lille note at spillet altså var færdigudviklet og udgivet…

Hvad angår afholdelse af kurser, så har jeg fået meget mere erfaring med at forberede emner om IT, og er gået dybere ind i debatten – både privat og på mit arbejdsområde. Jeg har været ude og lave oplæg og it-opgaver hos SFO’er og har fået udsigt til en større opgave omkring Tabulex dækning i Lyngby Taarbæk kommune.

De 50 artikler må jeg jo indrømme var for stor en mundfuld. Det blev til 19 færdige artikler og en skamfuld smag i munden… Det blev dog til 17 nye kladder, som venter på at få liv.

Hvad angår at have en medforfatter herinde, så leder jeg stadig med lys og lygte, men da jeg gerne ville have at det var en pædagog med en viden indenfor IT, så er det sværere end jeg troede at finde. GO FIGURE! Jeg overvejer at adspørge lærere og andre IT-folk efterhånden.

Her kunne jeg vælge at definere nogle rammer for hvordan PÆD-it skal se ud til næste år, men i stedet for at sætte fødselsdagen over styr, så tror jeg at jeg vil sige at jeg håber at PÆD-it har fundet en form næste år, som tillader mig både at skrive teoretisk om de forskellige emner og værktøjer som optager mig og samtidig at tage ud og udøve dem i praksis hos kunder.


Så nogle forsæt for det kommende år kunne være:

122110-calvin_resolutionsYderligere promovering af firmaet og bloggen. Forhåbentligt med flere skribenter eller kunder til følge.
Mere tid til dygtiggørelse indenfor IT og pædagogik – enten praktisk eller ved opsøge viden og sparring.
Flere artikler, og måske en påbegyndt implementering af udgivelse af kortere men hyppigere artikler. Færre kladder, som ligger skjult for eventuelle interesserede.

Med ønsket om flere artikler til jer og flere læsere til mig.

Håber vi ses mange gange i det kommende år.

Velkommen i tidlig-SFO-start 1. Maj-børn

Som noget nyt for de fleste skulle de sidste år til at modtage 1. Majbørn (børn der starter tidligt i SFO allerede 1. Maj). Vi oplevede det hos os som en succes og derfor vil jeg lige minde diverse kollegaer om de to artikler jeg har skrevet om emnet – jeg håber at i har læst dem før, ellers har i chancen for det nu – med risiko for at noget er for sent. 🙂

Tidlig SFO-start overvejelser og erfaringer

Cirkus Total – gøgl i skolen

PÆD-IT fylder 2 år.

Så er den gal igen. PÆD-IT fylder år, og endnu engang kan jeg kigge tilbage på et år fyldt med gode artikler, som har sørget for masser af gæster til siden. Artikelen om kampagnen “Godt du kom” er indtil videre blevet læst 1.176 gange! Alt i alt har jeg haft tæt på 23.000 hits siden vi startede! Jeg har skrevet 111 artikler og har 82 mere der står og venter på at blive færdiggjort.

I det forgangne år blev der bla. skrevet artikler om: Skoleintratræf 2012, funktionaliteter gennem Google, julekort og gækkebreve, Loonapics, Spotify, StageD, Winter-een-mas, Wordfeud, Geocaching, microtransactions, mælkeapps, Dipity tidslinjer, tidlig SFO-start, Valves undervisning i Portal, Doodle, Skolewebaviser, Operation Unmanifest, Skolestart – parat eller ej, Cirkus Total, Dropbox, Minecraft, Filmstriben og Downlån.

I den kommende tid har jeg lovet en artikel om GoAnimate4Schools med indbygget tutorial, jeg har også et par andre gode artikler gemt i ærmet om blandt andet: Google Docs, tutorial i at lave en web-julekalender (men den venter vi lige nogle måneder med), hvordan du får afmeldt dig irriterende nyhedsbreve som dine kolleger måske har meldt jer til, mange forskellige værktøjer til at lave musik med, gennemgang af en teoretikers tankegang om fremtidens skolevæsen, Pixton, Pivot og podcast, Cyberhus, Photostory og meget meget mere…

2012 blev også året hvor PÆD-IT rigtigt gik i luften som konsulentvirksomhed, og jeg glæder mig til at se hvad det kan give af spændende udfordringer i fremtiden. Jeg lavede nogle fortsætter for PÆD-IT til opfyldelse sin 2 års fødselsdag, og nogle har jeg nået mens andre må vente lidt med at blive opfyldt. (Rød farve indikerer nye kommentarer eller at de er opfyldt.)

– have opstartet virksomheden, (Check!)
– have et kursus-tilbud parat, (Jeg har endda henvendt mig flere steder og tilbudt mig som kursusafholder)
– have lavet nogle interviews,
– have minimum 120 artikler færdigskrevet, (Kun  ca. 10 fra…)
– have en mere som skriver herinde, en gang i mellem i hvert fald. (Ja, jeg mangler jo altså nogen henvendelser på den konto…)
– have et par artikler af andre, omhandlende forskellige punkter angående vidensdeling om pædagogiske hverdagsting. (Den står nok proportionel med den ovenover. Dog vil jeg sige at jeg måske har noget i ærmet der…)

Nogen glæde kan jeg da kigge tilbage med for nu går det jo bare derud af med faste fodslag.

Med de fortsæt forpligter det jo nok at opsætte nogle nye til næste års fødselsdag. Så her er de:

– PÆD-IT skal have afholdt 2 kurser minimum som foredragsholder.
– Jeg skal have skrevet minimum 50 artikler på det kommende år. (Det vil altså sige ca en om ugen med forbehold for eventualiteter der kan komme i vejen undervejs.)
– Jeg skal have kontakt til andre pædagogiske bloggere, som forhåbentligt har lyst til at skrive herinde.

PÆD-IT er for mig rykket gevaldigt i det sidste år. Min bevidsthed om hvor det skal hen og hvad jeg vil med bloggen og virksomhed er blevet klarere for mig, og med overståede kurser inden for markedsføring, bogføring, moms og skat (tungt stof folkens), webudvikling mm – så føler jeg mig klar til at løfte opgaven. Jeg håber i vil følge mig i det kommende år. Måske har jeg et foredrag som kunne være spændende for din institution at høre, eller måske står i og overvejer hvordan i skal profilere jer bedre gennem hjemmeside eller lignende. Så skriver i bare, så hører jeg gerne nærmere – evt over en uforpligtende kop kaffe.