Læringsfestivalen 2017 – hvad lærte jeg så?

Denne her artikel kunne også hedde – “hvor mange Coding Pirates kan man møde på en formiddag”.

Jeg er så nørdet omkring IT (for lige at undgå 47 andre forkortelser) og læring, at jeg bruger min fritid på at tage ud på læringsmesse i Bella Centeret… Men i år var jeg så voldsomt spændt på hvad der blev budt på derude, når al snak på det seneste har handlet om hvorvidt programmering har sin plads i skolen, om der skal være et decideret fag eller om det skal bringes i højere grad ind i de enkelte fag – og hvordan.

Tina og Martin Exner får en snak foran Kidsprint.

Min dag startede med at få samlet Tina Kiærulf Nielsen op (min samarbejdspartner fra Lyngby Stadsbibliotek). Hun skulle ud og stå i KidsPrint-standen og jeg havde lige et par mennesker hun skulle møde inden hendes vagt begyndte. En af dem var Martin Exner, formand for Coding Pirates Danmark. De fik en god snak om biblioteker, ansvar for folkeuddannelse og programmering generelt. Det er altid spændende for mig at lytte med på andre faggruppers vinkler til det her emne. Jeg tror det er det der gør Tinas og mit samarbejde så godt. Vi står ikke i den samme hverdag, så vi ser hinandens problematikker og muligheder fra andre vinkler.

 

Når man lander til Læringsfestivalen, så er det som enhver messe, totalt uoverskueligt inden man får fundet sig nogle pejlepunkter.
Et klart pejlepunkt for dagen var den lyserøde løber i bunden, hvor CFU, Hippomini, DigiPippi, Buildaworld og flere andre var landet. Her var CRAFT-standen, med børn der præsenterede innovative STEM-projekter (nu kom der lige en forkortelse alligevel – Science, Technology, Engineering and Mathematics). Team 1 – DynoBank havde lavet et fedt projekt, som omhandlede brugen af en dynamo på cyklen til at oplade en powerbank til din telefon. De forklarede om deres proces og udfordringer – VERY COOL!!!

 

Eva, Mia, tøserne og mig. Digipippi kan noget med piger og Tech.

En af de vigtigste NGO’er at følge er helt klart DigiPippi. De er en pige-klub som handler om at få flere piger ind i Tech-verdenen. Eva Fog og Mia Meldgaard stod klar med et par friske piger også, som inden da havde styret SmartGurlz robotter rundt i gangene mellem standen. Vi fik en snak om de muligheder der er for at få dem ud på Lyngby-Taarbæk kommunes biblioteker. Specielt deres “Lær at være Youtuber”-workshop har et stort potentiale ude på bibliotekerne og i skolerne. Det var fedt snakke med og møde tøserne, der står bag tøserne.

 

 

Programmering Naturligvis

Tina havde dog også nogen hun skulle præsentere mig for. Programmering Naturligvis med ildsjæle lige fra Dobbelt-A (Aalborg). Nogle gutter med ben i næsen, der samarbejder om at lave fede forløb ude på deres respektive skoler i Aalborg-omegnen. Vi fik en rigtig god snak om hvordan man bringer kreativitet, innovation og leg ind i børnenes hverdag, sammen med programmering og mange andre værktøjer. Dem fløj jeg hjem og fandt på facebook. Jeg håber deres SFO’er også kunne være interesserede i at lege med. Jeg bad i hvert fald gutterne om at opsætte en legeaftale. 😉
Jeg skulle jo også lige hen og høre om Minecraft: Education Edition hos Microsoft. Der stod Erik Carter, som pt stiller op som kasserer i Coding Pirates Danmark. Og ved den stand røg jeg så ind i noget der nærmest lignede en Coding pirates forsamling… Det var sg* lidt skægt. Totalt tilfælde, men det siger samtidig noget om at Coding Pirates er en form for moderne tids Frimurerforening, som har infiltreret læringscentre rundt om i hele landet. (Det er en spøg…bare lige inden jeg får nogle conspiracy theories på nakken).
Minecraft: Education Edition er et spændende produkt og lige så snart at vi får abonnementsforholdene til at spille, så er jeg allerede klar med en verden til min skole…

Jakob og jeg snakker Build a World med udvikleren.

Jakob Hedegaard (også CP) og jeg gik også et smut forbi Buildaworlds stand. Her fik vi en snak med udviklerne bag spillet, som med egne ord – “skal være til de lidt ældre elever, når Minecraft ikke længere er godt nok”. Vi kan lide selvtilliden! Konceptet er enormt bredt, med fokus på energi på nuværende tidspunkt. I spillet, der med sit blokprægede udseende ligner en pæn mod til Minecraft, kan man se toge køre, få vindmøller til at dreje rundt og producere strøm, bygge dit eget funktionelle atomkraftværk og meget mere. Det er et spændende projekt, som vi meget snart skal lave et forløb med.

 

Absolut ikke mindst, men dog sidst i denne artikel, så havde jeg et hurtigt kig forbi Meebook, hvor jeg skal til at slå nogle af mine folder.
Mandag morgen kører jeg mit første forløb som underviser for Meebook og det glæder jeg mig til. Det er tilmeldte pædagoger i Lyngby-Taarbæk kommune, som skal ligge ører til min debut. Wish me luck.
Processen med Aula og Meebook synes jeg er spændende. Meebook har taget opgaven meget seriøst og skabt et overskueligt værktøj ifølge mig, som kan bruges af både pædagoger og lærere i samarbejde eller som individuelt værktøj. Men det bliver en anden post en anden dag. 😉

 

Dagen sluttede med mere kaffe, piger-og-tech snak – dog hjemme ved spisebordet, sammen med min ældste datter og en Technic bil der ikke var blevet samlet siden jul!
Læringsfestival – vi ses til næste år!

Rart at lande hjemme med min egen pige og lave Tech.

Hour of Code – CSEDweek.

Husk at det er i dag at Computer Science Education Week (CSEd-week) startede. Det er i denne uge at der massivt deltages i Hour of Codes over hele kloden.
I ugen fra 5/12-11/12-2016 er der Computer Science Education Week, eller groft oversat Computer Videnskabs Uddannelses uge. Det vil altså sige at man i denne uge kan skrive sig op til at afholde en Hour Of Code (en times kodning). Hvis du synes det lyder kompliceret, så vil jeg bede dig om at gå ind på Code.org og afprøve de forskellige niveauer de tilbyder derinde. Kodningen er blokprogrammering, som er færdigbyggede kode-segmenter der som en form for puslespil skal samles så programmet udfører de rigtige kommandoer i den rigtige rækkefølge.

hoc-angry-birdsHvis du synes det lyder svært, så tag et kig på billedet her ved siden af og se om ikke det ser overskueligt ud. Dette modul/kursus er beregnet til førlæsere og er allerede blevet gennemført af min datter da hun lige var blevet 5. Hun er ikke specielt fokuseret, teknologisk kompetent eller for den sags skyld velbevandret ud i kodningens verden. Næsten tværtimod – hun er god til at klatre i træer og finde på lege der foregår udenfor uden en skærm.

Hvis du stadig ikke er overbevist om at du skal lave det her med din klasse, dine egen børn eller på din fritidsinstitution – som en rigtig hyggelig aktivitet som der er masser af læring, samarbejde og sjov i, så se den følgende video. For i virkeligheden så er det her en ny måde at lege med spil, kodeforståelse og børnekultur på. Leg og læring når det er bedst!

 

Samsung inviterer til konference om didaktik og teknologis samspil mod læring

Således lyder invitationen til Samsungs konference om IT og  læring 26. maj 2014:

Kommunerne køber i disse år teknologi til landets folkeskoler til brug i undervisningen. Flere peger på, at den didaktiske og pædagogiske integration af teknologien i ndervisningen stadig mangler, og at potentialet for at øge kvaliteten af undervisningen med it dermed udebliver. Men hvad viser forskningen om læringseffekterne af digital undervisning, hvad kræves for, at denne viden når ud til lærerne til brug i den daglige undervisning, og hvordan overkommes barrierer for integration af it undervisningen?

Der kommer flere spændende talere og nogle gode, og påkrævede oplæg fra blandt andet Jeppe Bundsgaard, lektor ved DPU Århus, som taler om at “IT-investeringer gør det ikke alene” – En pointe som er gået mange kommuners næse forbi i de senere år.

Samsung-logo

Invitation til seminar om Chromebook Holte 27/2 og Aalborg 5/3

Kom og mød Google, Intel og Lenovo præsentere den enkle, økonomisk og velfungerende
læringsflatform ’Chromebooks for Education’ og mød pædagogiske it-konsulenter, der har
erfaringer med hvordan det virker i den danske folkeskole.

Jeg er at finde i Holte den 27/2, hvis nogen skal have lyst til at hilse på. 🙂

Tilmelding:
Max 80 deltagere, så tilmeld dig til hurtigst muligt via dette link
http://tgptours.com/tours/Chromebooks2 dog senest den 28. februar.

Talere:

Søren Juulsgaard, it-konsulent og Google Certified Trainer
Sørens hovedbudskab er, at IT skal have et pædagogisk sigte, når det inddrages i et
læringsmiljø. Han har været ildsjæl for at bringe Google Apps for Education og chromebooks
til det danske skolesystem. Dernæst har Søren formidlet og argumenteret for de
pædagogiske fordele, der ligger i Google Apps for Education og chromebooks i
undervisningen – både i Danmark og i udlandet. Søren har ligeledes argumenteret for, at
Google Apps for Education og Chromebooks bidrager med mange løsninger til de
udfordringer, der opstår i et IT-baserede læringsmiljø. Søren blogger om sine synspunkter
her: http://friit.dk.

Kim Østergaard Christiansen, pædagogisk it-vejleder og lærer
Kim anvender flittigt Google Apps for Education i sin undervisning. Kim har udarbejdet
mange fine videovejledninger og deler gerne ud af sine praksiserfaringer med Google Apps
for Education i skolearbejdet. Kim har lavet en hjemmeside, hvor han gerne viser tips og trick
til Google Apps for Education og chromebooks – se mere her: http://it-vejledning.blogspot.dk

Ross Mahoon, Google EMEA Education Team
Ross Mahon has been in Google for 6 years and today will explore trends impacting on the
Education sector and the challenges schools face today addressing them. He will also look
at how tools like Google Apps for Education and Chromebooks can help schools leverage
powerful cloud based technologies to engage students and foster creativity in the use of
technology for teaching and learning.

Næsten alt teksten er tyvstjålet fra invitationerne som du kan finde her: Holte Aalborg

Håber vi ses.