Medier og kommunikation – Skrivebordskonsulenten 2

Mig på Campus Carlsberg

Det første der løfter ens praksis er altid viden. Min ypperste måde at få ny viden og reflektere over den på er via videreuddannelse. Jeg læser en diplomuddannelse i medier og kommunikation på Campus Carlsberg – nu Københavns Professionshøjskoler. Jeg har, udover de obligatoriske forskningsmoduler, læst modulerne mediehåndværk, mediepædagogik og -didaktik og håber på at mit sidste valgfrie modul om Kultur, fortællinger og genrer bliver oprettet så jeg kan læse det til foråret 2019.

Videreuddannelse “tvinger” en til at læse de tungere og måske mere nørdede tekster om multimediepædagogik istedet for at man nemmere og hurtigere holder sig ajour via Facebook, Twitter, Instagram eller lignende. Der er masser af godt stof dér, hvis man ved hvor man skal lede – MEN det kan ikke erstatte en faglig bog, der præsenterer en for ord som medieaffordance, medialisering, elevpositioner, Tpack-modeller og meget meget mere. Alt sammen afkræver det refleksion af dig. Der ligger altid mindst en fag-relevant bog på mit natbord – og med stor sandsynlighed er der også en på min ønskeseddel til både jul og fødselsdage.

Den refleksion er guld værd! Bøger som “Teknologiens testpiloter” af Camilla Mehlsen (som jeg ikke kan anbefale kraftigt nok) og Hjarvards Medialisering-bibel, Gissels “Mediedidaktik” er alle bøger der har givet en tilgang til viden og forståelser af  – ikke HVAD jeg skal gøre, eller HVORDAN jeg skal gøre det, men bare givet mig refleksions-rum og -ord.

Jeg håber nogle af jer kunne have lyst til at komme ind og læse Kultur, fortællinger og genrer med mig til foråret. For så ender dit spisebord måske også med at ligne mit! Fyldt med gadgets og legetøj, men også med bøger der kan give dig endnu flere værktøjer.

Learning by fumbling – Spisebordskonsulenten 1

Jeg er et par gange blevet spurgt hvad jeg har gjort for at dygtiggøre mig indenfor IT, programmering og multimediepædagogik. Det er et rigtig godt spørgsmål. Der er et rigtig godt svar – og du kan kun bruge det til noget hvis du har modet til at turde kaste dig ud i noget og ikke vide hvor eller hvordan du lander.

Nøj, hvor lød det farligt. Det er det ikke. Det handler i bund og grund om at turde rode med noget. Bare rode med det og se hvad der sker. Uden at have svarene, eller vide hvad du kommer til at opleve eller lære af at rode rundt.
I dag til et møde brugte min skoleleder udtrykket “Learning by fumbling” og det ramte plet hos mig. Det sætter nemlig fokus på den formålsløshed der er i mit arbejde – den formålsløshed, som jeg sætter rigtig stor værdi i.
Jeg lærer ikke børn om programmering for at de kan være klar til arbejdsmarkedet i 2030, eller for at de kan bestå 9. klasseafgangsprøven. Nej jeg lærer dem om det, fordi det at være kreativ på et digitalt plan er SJOVT. Det er faktisk ret spændende at udfolde sig kreativt digitalt og grave sig ned i noget for at forstå det. Det er virkelig kun din fantasi der sætter grænserne – og så selvfølgelig din kunnen. Men den kan du lære – det ligger i ordet – og det er det mit arbejde handler om. Formålet i det formålsløse er at give børn mulighed for at lege med noget. Ikke fordi de skal, men fordi de vil!

Her er lige et overblik over hvordan mit spisebord ser ud til tider når jeg arbejder. Hvor rodet det end ser ud, så er der orden i sagerne.
Der er mine legetøjer til at skabe kreativt med. Der er et uddrag af de bevægelseslege inspireret af børns mediekultur og -virkelighed. Der er læsestof, som jeg er så nørdet at jeg ønsker mig til jul og fødselsdage. Der er teknik til at optage video, teknik til at lege kreativt og lærende med. Der er min Coding Pirates t-shirt, samt adgangskort til konferencer og deslige. Der er tegn på at jeg mingler og skaber forbindelser, for de giver mig yderligere muligheder for at lege med flere. Der er ting lavet af mig, ting lavet af børn og ting lavet af andre. Der er ting jeg har arbejdet med i mange år, og ting jeg har haft liggende lige så længe uden at have tid til at grave mig ned i det. Der er robotter jeg har lånt, robotter jeg har købt og robotter som jeg læser om før jeg beslutter mig. Der er tung forskningslitteratur, børnelitteratur og inspirations- og læringslitteratur. Der er også små projekter som handler om min dagligdags brug af teknikken, og så er der projekter som SLET ikke passer ind i dagligdagen men kun ind i organiserede forhold. Der er alt fra nede på jorden til langt ude i rummet, så alt mellem himmel og jord.

Følg med når jeg prøver at gennemgå tingene en efter en (og samtidig vil prøve at flytte nogle af mine aktiviteter over på video – så kan du selv vælge hvordan du helst vil finde ud af mere om hvordan du kan arbejde multimediepædagogisk).