Minecraft – Lego 3.0?

Hvis du ligger inde med 114,39 Dkr pr dags dato valutakurser, så ved jeg den bedste måde at bruge dem på. Omregnet fra 14,95€, et godt tilbud, er dette prisen på Minecraft.

Minecraft er en af de største succeser indenfor “Indie” spil udvikling. “Indie” har intet at gøre med en herre med pisk og hat og efternavnet Jones, men udspringer af Independent – altså uafhængig.

“Minecraft har indtil videre fanget over 6 millioner spillere verden over i det meget kantede, uvant opbyggende kontra nedbrydende, fuldkommen åben for fantasi og fri tænkning – spil.”

Minecraft er et fantastisk pædagogisk værktøj, da man kan sætte det op, så man spiller sammen og samarbejder. En af de vigtigste detaljer man skal lægge mærke til, er at spillet er bygget op omkring at kreere. Det er altså i  direkte modspil til meget af det, der ellers tilbydes derude, hvor hovedparten af spillene går ud på at ødelægge. Med Minecraft kan selv 6-årige kaste sig ud i at bygge noget med de ressourcer der forefindes i den verden.
Det der er så banebrydende ved Minecrafts succes er at spillet stadig er i BETA-stadie, hvilket vil sige at det faktisk ikke ses som værende færdiggjort endnu. Ja, dette spil har solgt i næsten 2 millioner eksemplarer, inden det reelt er færdigt. De 14,95€ er faktisk et tilbud, som er gældende imens spillet er i BETA-tilstand. Hvis du køber det nu for den pris, får du det færdige spil (når det er færdigt) oven i hatten. Det færdige spil kommer til at koste 20€, og det er det meget sikkert også værd!

Det er svært ikke at se nogle ligheder til Lego og de åbne muligheder der er med den type byggelegetøj. Vi har tidligere skrevet om Blockcad, men må nok indrømme at det er to meget forskellige tilgange til byggeri med byggeklodser. Et andet lignende spil, med fokus på opbygning, og overlevelse, ressource-skaffelse og lignende er Stranded 2, som er rigtig god underholdning, men ikke har samme multiplayer muligheder.

Men hvordan kan spillet bruges som pædagogisk værktøj? I og med at spillet er meget åbent så er mulighederne også meget åbne. Men en lærer på Manhattan, Joel Levin, fandt ud af at bruge det til undervisning for små børn, ved at præsentere sin undervisning inde i spillet. Undervisningen var af pædagogisk grad, og omhandlede samvær, deling af ressourcer og takt og tone. Han gjorde simpelthen det, at han lærte børnene om “netikette”.

En anden lærer, Lucas Gillespie fra North Carolina, satte sig for at lave nogle deciderede projekter med børnene, hvor de samarbejdede om større opgaver. En af de grundlæggende opgaver, som han satte børnene på, var at de sammen skulle opbygge en by. Opgaven blev gået til med stort mod, og kæmpe engagement.

Videoen her viser en gruppe 8-åriges første forsøg med Minecraft. De er her lige blevet introduceret for det kort og man ser tydeligt hvordan individuelle børn tager den nye verden til sig på forskellig vis.

En skæg observation Lucas Gillespie gør sig er,  at flere af børnenes første impuls i en spilverden, er at prøve at slå hinanden. Han lader dem afprøve dette, for at få det ud af systemet. Dernæst går de i gang med at bygge, og her er et udsagn ganske nyttigt:

“Hvis i ødelægger hinandens konstruktioner, finder vi bare på noget andet at lave… Så er der ingen problemer med det længere.”

Lucas Gillespie har tilbudt at gøre sin “træningsbane”, som i kan se i videoen, offentligt tilgængelig, men skal lige have fikset nogle få problemer med den først. Jeg prøver at holde øje med hvornår den uploades, for så skal den da afprøves.

Hvis nogen af jer har afprøvet Minecraft, og specielt med børn, så lad mig det endelig vide. Hvilke problemer støder i på? Hvis nogen er interesseret i at være med på at sætte en undervisnings-/fritidspræget verden op som kan spilles af alle deltagende så sig endelig til.

Som altid er jeg nervøs, hvorvidt det kan lade sig gøre at installere og køre disse på computere ude på skolerne, da det kræver adgang til at installere. Dog er jeg ikke sikker på om den type installation som kræves udgør et problem. Hvis i overvejer at hente dette til skolens maskiner, så hør dog lige mig først, da jeg har kontaktet udvikleren for at høre om muligheden for at købe en “skolelicens” af spillet, som kan installeres på flere maskiner.

Jeg vil lige nævne her på falderebet at spillet kan spilles gratis i din browser – det hedder “Minecraft classic”. Det er dog en noget uddateret version af spillet. Se et gameplay-billede her til højre (gæt hvad jeg skal skrive). Find classic-udgaven  på Minecrafts hjemmeside. Jeg oplevede dog et voldsomt lag (browseren hang) da jeg afprøvede det.

Jeg har selv nu investeret i spillet, og regner med at udarbejde et projekt med det som jeg så laver en artikel om herinde. Håber i vil være med på legen.

Link til Ars Technica om Joel Levins undervisning.

Link til Lucas Gillespies Minecraft vidensbank.

Tilføjelse:

Så er den her (kopieret fra Lucas Gillespies hjemmeside):

After a great many delays, the Tutorial World, made by me and @GraphicsMatt, is finally available for download.  This is more than a simple training exercise, it’s a whole world to explore!

Beyond that, it’s designed to be played by a single person OR an entire class being led by a teacher.  This world (and variations of it) are what I use personally in my own classes.

Tonight I’m releasing the basic map file that anyone can drop into their Minecraft ‘saves’ directory, or host on their own server.  I’m releasing it with very few strings attached.  Anyone should feel free to use it.  More information and instructions can be found in the ReadMe file.

DOWNLOAD THE TUTORIAL WORLD!

PLEASE NOTE: This is NOT the full server setup that I use with my own classes.  In fact, I would not recommend that a teacher use this raw version in school without certain protections in place.  There are far too many ways that an inquisitive or mischievous students could “break” the intended gameplay experience.  (Which is not always a bad thing…  but with a large class full of younger students, maintaining a bit of control is crucial).

I would still love to release my full server in order to help other teachers start playing Minecraft with their own students.  However, right now there are a couple technical and legal roadblocks that I’m working out.  But I can say with certainty that the server WILL be made available in some form before long.

I would absolutely love to hear feedback about the Tutorial World.  This map is mainly designed for children aged 7 – 12, but I’m curious how older people respond to it.  Show the map to your kids, your grandma, your yoga teacher… whoever.  Leave a comment below, email, or tweet me.

Nøgleord: , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil.

Lukket for kommentarer.