Embedding – stjæl med arme og ben

Du har måske hørt om embedding, ellers har du garanteret set noget der var embeddet.

Embedding betyder indlejring. Indlejring er indsættelsen af et objekt i et andet. Når vi snakker IT, handler det oftest om at indhente og indsætte kode fra et andet websted på dit eget websted. Mange mener at muligheden for at indlejre data fra andre sider, er det som startede, det man idag kalder for Web 2.0. Det kan man være enig i eller ej.

Indlejring er meget brugt af nogle specifikke sider, da det giver dem mulighed for at reklamere for deres egne sider ved at lade brugerne hente data og sætte det på deres side. Tricket er oftest, at i bytte for at måtte indlejre data, så skal siden du fik dataen fra, ofte have et lille logo med i indlejringen (eksempel: Youtube)

eller også linker den indlejrede data til deres hjemmeside (eksempel: Picasa, som dog linker til ens brugerside)

A good long walk – Nærum shots

Denne måde at reklamere på er egentlig ganske funktionel, for brugerne som henter data, får noget ud af at hente dataen, mens webstedet, som tilbyder data, altså får reklame, og bliver mere udbredt, uden at det egentlig koster dem noget særligt. Jeg vil dog gerne indskyde her, at mange sider også tilbyder dig at indlejre data fra deres sider, ene og alene fordi de er flinke og kan se det positive i frit flow af informationer.

Embedding tilbydes ofte i form af en knap eller noget kode, som siden henviser til i nærheden af den data du vil bruge. Det er selvfølgelig langt fra alle sider der tilbyder det.

Kodestumpen du indhenter, skal du jo have et sted at indlejre – f.eks en hjemmeside, en mail eller lignende. Det behøver ikke, at være din egen hjemmebyggede hjemmeside du lægger noget op på. Mange tjenester, der tilbyder en en mulighed for at bygge sin egen side (eksempelvis WordPress som denne blog er bygget med), tilbyder også en muligheden for at komme til at se koden bag siden. Dette er ofte nødvendigt for at kunne indlejre koden. Nogle tilbyder dog muligheden for at indlejre objekter specifikke steder på siden. Eksempelvis kan du i Blogger (et andet blog-program) indlejre kode i sidebaren (menuen) og derved få din data til at fremgå der. Det er smart men restriktivt.

Der er selvfølgelig også mulighed for at indlejre data fra sider, som ikke tilbyder det via en knap eller kildekode, ved simpelthen at kode sig til det. En tekstlinje i kodesproget PHP, kan indføre forskellige bokse eller hele sider i din egen side. Du skal dog her være opmærksom på sidens copyright politik!!! Det er ulovligt at stjæle data som er copyrightbeskyttet – men det vidste du nok godt.

Når mange af jer nu prøver at indlejre data i Skoleporten, skal i vide der er restriktioner! Sider du vil indlejre fra, skal være en del af de i forvejen accepterede websteder. Der er desværre ikke så mange endnu. Man kan dog foreslå dem yderligere.

God jagt efter data til jeres sider. I vil kunne finde forslag til indlejringer her på bloggen ved at klikke på tagget Embed. Der vil komme flere artikler om dette emne.

Nøgleord: , , , , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.