Hvorfor er der behov for digital dannelse og opdragelse af børn til IT? “CutForMikkel”

AmbitionDet her er et fremragende spørgsmål som jeg har stillet mig selv mange gange i de sidste par måneder. Jeg har stillet det mest fordi vi skulle formulere en Multimediepolitik til SFO’en, som gerne skulle afspejle at vi havde ambitioner på vegne af vores SFO. Hvorfor er det så vigtigt at lære vores børn om den digitale dannelse og hvorfor er det så vigtigt at opdrag dem til brugen af IT?

I de sidste par uger er jeg stødt på flere situationer som ruskede op i netop dette spørgsmål. En af dem var en sag som blev blæst stort op inde på TV2 Nyhedernes Facebookside. Nyheden handler om den noget bizarre situation at 11-årige Mikkel har skabt sig en blog på Facebook hvor han blogger om sit liv. Da Facebook nu er ved at lukke bloggen, skaber det en masse røre og på satirisk vis beslutter flere Facebook medlemmer at uploade billeder på bloggen som viser dem i situationer hvor de “skærer sig selv”. Det vil sige at de foregiver at true med selvmord hvis Mikkels blog lukker. Billederne er en parodi på handlinger udført af “Beliebers” (Justin Bieber fans) for at vise støtte for deres store idol.
Nu spreder harmen sig hos folk, som mener at det er forkasteligt og citat: “ikke legalt” at lægge sådanne billeder op på en 11-årig drengs blog på Facebook.

Facebook ikke gammel nok

Hvor vil jeg hen med det her, tænker i måske. Min pointe er: Hvorfor skal medlemmer på Facebook tage hensyn til at der befinder sig en 11-årig på Facebook, når drengen nu ikke må færdes der, da Facebooks politik TYDELIGT indikerer at man skal angive sin alder – OG enhver aldersangivelse som placerer dig yngre end 13 år betyder at du ikke har tilladelse til at benytte siden? I dette tilfælde er verden blevet vendt på hovedet.

Sammenligning: En 15-årig dreng vandrer ind på en bar og dagen efter klager folk over at han så folk kysse, danse erotisk og indtage alkohol – “Hvor vover de at gøre det når der er en 15-årig til stede”. Det vover de at gøre fordi at stedet ikke TILLADER at mindreårige går derind. Længere er den faktisk ikke…Vil det så sige at jeg mener det er ok at lægge billeder op på andre folks blogge af usmagelig karakter, såsom satirisk at lave sjov med selvmord? Ja og nej. JA, det er lovligt, og ja de har ret til det. Men nej det er ekstremt dårlig smag at lægge billederne op. Jeg mener at det er grovkornet humor helt ud i ekstremerne – men det er Casper Christensen og Frank Hvam filmen og serien “Klovn” også og den lader det til at vi voksne æder råt! Ville vi lade vores 11-årige se den? Måske – for den er sat med en aldersgrænse der hedder 11. Er der ting i den som kræver at en forælder lige vender tingene med sit barn bagefter? Det skulle jeg mene.

facebook age restriction“Det er et spørgsmål om, hvad man giver folk rettigheder til. Det her vil få en konsekvens. Det vil vi ikke have. Det er træls og nu må vi regulere adgangen, siger faderen.”
 Mikkels far i artiklen.

Og her er Mikkels far og jeg MEGET enige, men jeg er ikke sikker på, at vi er enige om hvis rettigheder, der trænger til et gennemsyn.

computer-cryingDigital dannelse er ikke et spørgsmål om at tilpasse verden til de små, men tværtimod at forberede dem på en verden de skal ud i senere. Det handler altså ikke om at få dem tidligt på Facebook (ligegyldigt hvor meget alle de andre må), men om at forberede dem på at mødes med andre derude – andre som ikke kan se dit ansigt når du er ked af det over det de skrev, andre som du ikke kan se blev ked af det over det DU skrev.

Digital dannelse handler om at opdrage sine børn til situationer, som er sværere at tyde end dem de støder på i dagligdagens skoleliv. Så derfor er det godt at jeg har tænkt mig at skrive mangle flere artikler om dette emne til at hjælpe jer med at få indsigt i det. 🙂

Nøgleord: , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.