SAAS – Software as a service

Måske har i hørt udtrykket SAAS – Software As A Service – software som en service. Hvis I har er det med stor sandsynlighed i forbindelse med snak om Web 2.0. Software som en service er et begreb der har vundet indpas mere og mere i de seneste år. Udtrykket dækker over hjemmesider der tilbyder dig en service mod oprettelse af en bruger, og oftest også mod betaling. Det kan være et tilbud om en support-løsning eller et tilbud om et oprettelse af noget statistik, et indkøbsmodul eller lignende.

Fordelen ved denne form for service er blandt andet, at du ikke er bundet op af at have din computer med overalt, da de programmer du skal bruge er med online, og dermed frit tilgængelige med dine brugeroplysninger hvor du end ønsker at benytte dig af det.
Man snakker om at SAAS er det endegyldige skridt imod behovet for desktops (stationære computere), da folk nu kun behøver en computer, som kan gå på nettet, og altså ikke har behov for at kunne køre store tunge programpakker, da de alle kan findes på nettet. Derfor snakker man mere og mere om netbooks, som er bærbare der stort set kun er bygget til at kunne gå på nettet.
SAAS-programmerne er dermed en smart løsning til netbooks, som igen er en billig løsning for studerende og lignende fattige folkefærd (var der nogen der sagde pædagoger). Noget endnu mere smart er at det pludselig bliver ligegyldigt om du bruger windows, Mac eller Linux til at køre din computer, da det hele bliver baseret på nettets muligheder og ikke dit styresystems begrænsninger.

Microsoft har taget kritikken af deres Officepakke til sig. Kritikken har været baseret på at Microsoft skabte et falsk monopol ved at lave så mange formater som kun var til at åbne med Office-programmerne – og samtidig lancerede mange windows installationer med Office programmer og dermed udelukkede andre – ifølge kritikerne.
Denne kritik kan man tage til sig eller ej, men man må sige at Microsoft er fulgt med tiden da de nu udbyder Officepakken som SAAS-løsninger, både i en skrabet gratis udgave og i en lidt dyrere, men fuldt udstyret udgave. Microsoft Web Apps er et godt bud på en SAAS pakke som kan løse nogle af de mest alment brugte programpakker overhovedet.

De er dog ikke de første med ideen til at lægge kontorpakker ud på nettet. Det er efterhånden noget tid siden at Google lancerede Google Docs som er yderst anerkendt for dens store stabilitet og fleksibilitet. Pludselig kan man arbejde flere personer på det samme dokument på samme tid uden at det får nogen indflydelse på hinandens arbejde. Det er da smart! (Og web 2.0 så det batter). Jeg vil skrive mere om Google Docs i en senere artikel.

SAAS er dog ikke kun dokumentbehandling og regneark som tilbud, men også meget andet. Min kilde har brugt Salesforce.com som eksempel, så det er nemt at jeg også bruger dem. Her er en hjemmeside som tilbyder at køre forskellige services for en kunde, så de slipper fo at tænke i administration af dette og opsætning, afprøvning og fejlfinding af selvsamme. Det er smart og det er meget brugervenligt for dem som lige starter op med egen virksomhed eller for den lille virksomhed, som ikke har råd til at ansætte en person specifikt til at sætte en  afdeling op, eller en ressourcemanager, eller en statistikhaj, eller…

Debatten peger efterhånden mere og mere imod at programmer som leveres i en pakke med en cd-rom eller DVD-rom er ved at blive uddateret på grund af deres ufleksibilitet og immobilitet. Det er dog noget som forskellige producenter af forskellige varer prøver at gøre noget ved. Den  nyere U3 standard inden for USB-memory-sticks (“USB-nøgler”, “Flashdrives”, “Memory-sticks”, …kært barn mange navne) er at de skal kunne køre programmer fra selve sticken, og altså ikke bare transportere filer fra computer A til Computer B. Det er drønsmart , når man tænker på at størrelsen de efterhånden har nået i lagerkapacitet er passeret 4 gb i hvermandseje for længst. Inden for et år burde sådan en stick faktisk kunne rumme Windows XP med (ca. 20 GB i brug) Så er spørgsmålet bare om Windows til den tid kan køres fra sticken eller ej. (og om den type stick overhovedet bruges mere, når nu SAAS-funktioner er blevet så fremtrædende). 

Alt dette kan være værd at tænke i når i hvert fald SFO-pædagogerne mere og mere ender ved en computer der er fastlåst i hvilke programmer der må bruges, enten grundet at computeren i virkeligheden er en “sattelit” som bare kan køre de programmer der er installeret på hovedserveren, eller også fordi kommunen har nogle lokalaftaler om at bruge nogle specifikke programmer, som så til gengæld spiller bedre sammen med Skoleporten eller lignende.
Altså kan du fremover gemme dine data på en USB-nøgle eller bruge en SAAS baseret hjemmeside til de behov du har. Her er endnu en mulighed for at være pædagog 2.0, som tænker i muligheder og ikke begrænsninger. Velkommen til den højteknologiske tidsalder.
(Ps. SAAS er ikke et nyt begreb. 🙂 )

Kilde til forståelse

Nøgleord: , , , , , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.