Eventyret om pædagog-Hanne og Kong Pewter

En gang for længe siden var der nogle huse der hed Fritidshjem. På disse børnepasningsinstitutioner kunne man støde ind i pædagogerne, der stille og roligt sad og nød en kop kaffe mens de spillede ludo med lille Amalie og Johan. Man kunne så komme til pædagogen og spørge om hvad der skulle ske det næste stykke tid i institutionen, og om der var noget nyt om det projekt som de var igang med for tiden. Det var hyggelige tider.

Nu er det jo som i alle eventyr sådan så der skal ske en episode af en hvis voldsomhed som får vores hovedperson til at reagere og udvikle sig til at blive den helt/heltinde vi så gerne vil spejle os selv i.

En dag kom den onde virkelighed og skruede op for tempoet og besluttede sig for at tvinge forældrene længere tid på arbejdet, så de ikke længere havde tid til at blive i institutionen og høre hvad Hanne kunne fortælle dem om deres barns hverdag, og om det projekt de var igang med for tiden. Men det var også lige vel, for Hanne havde heller ikke tid til at snakke med forældrene for hendes kollegaer var blevet fyret, og hendes arbejdsopgaver var blevet flerdoblet. Heldigvis var fritidshjemmet nu en SFO, så hun kunne få nogle andre samarbejdsmakkere i form af børnenes lærere, skolens psykolog og andre fagpersoner tilknyttet skolen. Det glædede Hanne sig over.

Det kunne dog være svært at få informeret alle forældrene på de få minutter de tilbragte i institutionen lige før lukketid, for Hanne skulle jo også feje, stole op og rydde op efter børnene, for det kunne de jo ikke selv nå, når først mor og far havde fået fat i kraven på dem. Hanne syntes også at det var svært at få mulighed for at snakke med alle de andre fagpersoner, for det virkede som om at de aldrig var der når Hanne skulle snakke med dem. Det gjorde livet meget besværligt for Hanne…

Men heldigvis en dag lige inden Hanne skulle til at gå ned med stress, så mødte hun den meget effektive og informative Kong Pewter. Kong Pewter, krævede kun at man satte sig ned og snakkede med ham, og hvis man trykkede på de rigtige knapper så ville han meget gerne hjælpe en. Ved hjælp af Kong Pewters orientalske fletfælde “InderNettet” kunne Hanne fange en masse af de informationer hun skulle bruge. Hun skyndte sig at lave en aftale med skolepsykologen om Johan, som tydeligvis synes det var svært at blive hentet så sent, og afleveret udenfor SFO’en inden lukketid om morgenen. Samtidig begyndte Hanne at lære noget mere om hvordan hun kunne bruge Kong Pewters hjælp til at informere forældrene om hvordan lille Amalie havde det gennem et beskedsystem som skolen havde på deres dør. Døren kaldte de for skoleporten, og når man hængte en besked op til en forælder der, så kunne de andre ikke læse den, og man kunne snakke om hvordan og hvorledes tingene gik. Hvis man ville snakke med mange forældre på en gang og fortælle om hvordan projektet var gået, ja så kunne man enten sætte det i nyhederne, eller hænge det på opslagstavlen, og hvis man var rigtig god, så hængte man lige nogle billeder op af børnenes aktiviteter, så forældrene kunne se hvad deres børn lavede når ikke de spiste aftensmad og sov.

Hanne besluttede sig for at lave en hjemmeside til SFO’en, og den kunne så lægges ind på skoleporten med lidt fiksfakserier, som hun fik hjælp til at sin ven Und Ertegnede, som jo tydeligvis kom fra Holland. Så kunne Hanne pludselig glæde sig til at gå på arbejde igen, og sammen med Kong Pewter nedkæmpede Hanne den onde stress, og de levede lykkeligt til deres dages ende – vel vidende at den onde virkelighed kunne de ikke ændre på…

Hvorfor skriver jeg denne her artikel på min blog. Jo det gør jeg i håbet om at flere ser muligheden for at åbne computeren og finde ud af hvordan den kan gøre din dagligdag lettere. Du behøver ikke at være nogen haj til computere endsige være i stand til at formatere harddiske, opsætte netværk, eller for den sags skyld at sætte et tastatur til… Vidensdeling online foregår nemt på meget udvalgte steder, og der er ofte rigtig meget hjælp at hente. Du kender måske funktioner som “skoleintra, idialog, skoleporten, personaleintra, iportalen, skolekom mm.” og alle disse steder er der sikker mulighed for at finde hjælp til netop det du står og bakser med lige nu.
Skal du have gjort forældre opmærksomme på samtaler, have koordineret og informeret 15 kolleger om et specifikt projekt, og bare bage trylledej for første gang, ja så er der garanteret nogle funktioner eller erfaringer at hente i netop de portaler/funktioner som din arbejdsplads har adgang til.

Angående stress, så kan du jo altid teste om du har stress på denne hjemmeside (engelsk):
http://www.cattlerange.com/stress-test/stress-test.html

Denne artikel er et kapitel i en artikelserie som omhandler hvorfor SFO’er og pædagoger har behov for at vænne sig til tanken om IT som hjælp i deres arbejde. Jeg håber i vil følge med i de videre skrifter. Søg på “hvorfor I skal bruge IT – artikelserie” kategorien og så vil du kunne finde de andre i serien, så snart de er skrevet og udgivet.

Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.