Wii – hvad kan den bruges til?

I gamle dage var konsoller noget hvor man sad stille og gerne for sige selv. Man havde ikke meget social omgang med andre mens man sad der, og generelt blev det set som “nørdet”. Nu har de store konsol-producenter Nintendo, Sony osv taget kampen op og fremstiller den ene bevægelses-inspirerende konsol efter den anden. Mulighederne er mange, og begrænsningerne bliver færre og færre.

Mange af de spil som udkommer til Wii’en er nogle gamle kendinge, og Nintendo har heller ikke sluppet deres supermaskot i form af Mario. Men spillene er bygget op omkring multiplayer (flerspiller) mulighederne, så det sociale element bliver bragt ind i seancen. At spille Wii er også blevet mere og mere noget man gør til sociale sammenkomster og det er lige så meget mor og far, som det er børnene, der er engageret i spillet. Flere spil henvender sig faktisk nærmest mest til de voksne. Et af disse er Wii Fit (med efterfølgere).
Wii Fit, omhandler motion, balance og glæde ved at træne. Du kan selv vælge om du vil træne Yoga, styrketræning eller balancetræning. De forskellige spil i spillet, bærer præg af at noget er lidt mere for sjov, og er styret med Mii’er (tegneserie-agtige figurer som du skaber for at symbolisere dig selv), og andre spil er tydeligvis til de lidt mere seriøse, hvor figurerne er meget menneskeligt og præcist af-billedet.

Wii Fit giver dig muligheden for at bringe noget sjov og konkurrence ind i spilverdenen, mens du lærer børnene gode vaner om bevægelse og sund levevis. Balance spillene har klart et udtryk som passer mere til børnene, med aktiviteter som får en til at træne gennem leg. Skihop, slalom, hulahop og lignende er allesammen spil der får en til at få lidt sved på panden mens man kæmper for at klare sig bedre end sin modstander eller bare bedre end man gjorde sidst. Som en lille gulerod for de voksne kan man få målt sin vægt og sin balance og gennem forskellig træning få vist sin Wii-alder. Den første gang er det meget de-motiverende, da ens alder nærmest får en til at udvikle rynker på stedet, men efterhånden nærmer man sig, og hvis man virkelig kan knokle for det, kan man sagtens træne sig yngre end man er i virkeligheden. Det kan altså motivere!
For børnene er det selvfølgelig ikke det der rykker, andet end de nok syntes det er sjovt at se hvor gamle hinanden er. Det sjove er helt klart konkurrenceelementet, og så at få rørt sig. Der er lidt mindre samtidigt samspil i Wii-fit, end i eksempelvis Wii Sport eller Wii Sport Resort, som begge indeholder masser af børne-mindede sportsgrene. Wii sport får man efterhånden smidt i nakken, og resort er også blevet populært. Det vil sige at mange af børnene kender det, og dette vil tiltrække nogle og gøre at andre ikke gider – da de jo har det derhjemme. Der kan det være en idé at købe Wii fit (og evt en udvidelsespakke) da færre børn kender det, og der er noget som kan appellere til de lidt større af børnene i det.

En god ide til et projekt kunne være at sætte en projekter på og lave et turneringsforløb på nogle af tingene. Det kan afvikles på 1 sfo-dag, og når der er en projekter i lokalet trækker det altid masser af børn til. Det kan også trækkes frem til julefrokosten, eller personalefesten – sågar måske hvis i har en dag hvor forældrene også kommer på besøg og kan prøve det.

Specifikt for pigerne (og nogle af drengene) er der også spil hvor det gælder om at danse. Der kan følge en dansemåtte med til nogle af dem, og det giver klart et kick til begivenheden at der er lidt specielt ved de spil. Der er dog stor variation i hvor egnede de er til SFO-børn, for mange af dem har så mange valgmuligheder og tekst der skal læses på engelsk at det kræver at der står en voksen ved siden af og oversætter.

Hvis nogle af jer har haft succes med at lave projekter med Wii, eller har fundet et specielt godt spil til SFO, klub eller børnehave, så sig endelig til.

God fornøjelse – og kom så ud og brænd noget krudt af.

Vi har tidligere været inde på Wii’en og dens historie i dette indlæg.

Billederne er venligst lånt af www.IGN.com

Nøgleord: , , , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *