Pædagogtesten – er pædagogisk arbejde målbart?

Som led i en rekrutteringskampagne for at skaffe nye pædagoger til landets pædagogseminarier, har Professionshøjskolen UCC lavet en test, som interesserede kan prøve online.
Testen giver dig muligheden for at hjælpe Cecilie med at blive kunstmaler frem for kunstsvindler, eller Hugo muligheden for at blive dyrepasser frem for dyremishandler eller Dennis fremtid som band-leder fremfor bande-leder.

Jeg må indrømme, at jeg så frem til at afprøve mine pædagogiske evner og regnede da med at score rimeligt højt, sådan i stil med “Du scorede 96% så du burde nok søge ind på seminariet”. I stedet så blev jeg lidt skuffet, da jeg endnu engang blev bekræftet i, at man ønsker at lukke hvem som helst ind på seminarierne. Det ville kræve en seriøs psykisk lidelse, med voldsomme psykopatiske træk ikke at score 100%, med mindre man prøvede at fejle for sjov. Spørgsmålene er temmelig simple, og er bygget op som en multiple choice med 3 valgmuligheder, hvor af en af dem skriger “KORREKT SVAR” og de 2 andre muligheder ofte består af muligheden for at slå ungen, eller sætte sig ind og drikke kaffe. Resultatet er derfor oftest i stil med:

Du har gjort en forskel! Dennis’ evner som rapper baner vejen for en succesfuld karriere somfrontfigur i et svedigt hip-hop band. Som25-årig er han en Grammy-belønnet, platin-sælgende mange-millionær med kæmpe bil og masser afbling-bling.

Pædagoger er ekstremt vigtige for unges fremtid. Arbejdet kræver bl.a. indsigt i psykologi og konfliktløsning, lederegenskaber samt gode evner til at rådgive. Du er et stort pædagogtalent, så du bør straks søge ind på en af UCC’s seks pædagoguddannelser.

Det glædede mig da, at min karriere indtil videre ikke var fejlvalgt – men så meldte den der indre djævlehund sig i mig, og jeg tænkte: “hvad nu hvis jeg fuldkommen gennemtæver, verbalt mishandler, og nedgør dette barn og hendes forældre. Hvad sker der så? Beder de mig om at melde mig på en pædagogisk institution til undersøgelse og pasning eller hvad sker der… De beder mig da vel ikke om at melde mig på studiet?”
Men jo….

Du kunne have gjort en forskel! Som 17-årig forsøger Cecilie at sælge en sort-hvid fotokopi af Mona Lisa til Statens Museum for Kunst og ryger i spjældet. Hun ender sine dage bag tremmer.

Pædagoger er ekstremt vigtige for børns fremtid. Arbejdet kræver bl.a. indsigt i psykologi og konfliktløsning, lederegenskaber samt gode evner til at rådgive forældre om deres børn.Du har meget at lære, så du bør straks søge ind på en af UCC’s seks pædagoguddannelser.

Jeg glæder mig til langtidschaufførerne laver en lignende test:
Du har et seriøst alkoholproblem, sideløbende med din heftigt tiltagende narkolepsi, med et stort sovehjerte og et voldsomt synshandicap. Du har nok behov for at komme ind og køre tonstunge lastbiler ned gennem de danske landeveje.

Eller politibetjenten:
Du har et stort had til andre mennesker og mener vold løser mange problemer. Samfundets love og regler mener du ikke passer på dig, og de skal udnyttes bedst muligt, hvilket du er manden for med din dybe kriminelle løbebane. Du skal da bare ind i styrken og slå fra dig.

Eller lægen:
Tillykke du gættede rigtigt på at det var en mand du opererede, desværre overlevede han ikke operationen for nedgroet tånegl, da du valgte at bruge en hækkesaks til at afhjælpe det og troede at hans arm var hans tå… Du trænger til at få placeret hvor tingene sidder henne på et menneske, så kom du ind til en hurtig lægeuddannelse…

…. og jeg kunne fortsætte.

Pædagogers promoverings-problem har altid været, at vi ikke kunne decideret måle vores arbejdsfelt, da det er svært at måle, hvor mange børn der havde haft en sværere barndom uden os i vuggestuen, børnehaven, SFO, fritidsklubben, ungdomsklubben, børnehjemmet etc.
Vores problem bliver ikke gjort mindre af at blive latterliggjort på denne måde. Ud fra testen så er det arbejde jeg gør i løbet af dagen godt, hvis bare jeg lader være med at slå børnene og råbe nedgørende ting ind i hovedet på dem.

Jeg vil foreslå UCC næste gang de skal lave sådan en test, at lægge det op til pædagogerne/de studerende selv at lave svarene, som kunne blive bedømt enkeltvis.
Såsom:

  1. Foreslå et projekt Cecilie ville have godt af at deltage i omkring kunst.
  2. Lav et udkast til hvem du ville kontakte for at hjælpe Dennis med hans band.
  3. Find ud af om det er muligt at få nogle dyr ned i Hugo’s børnehave, som han kan være med til at passe.
  4. Hvilke regler findes der for dyr i børnehaver – undersøg det?
  5. Kan man søge fonde til indkøb af musikinstrumenter til en ungdomsklub?
  6. Er der et museum åbent i nærheden, der laver nogle arrangementer for børn, der gerne vil udfolde sig kunstnerisk?

Hvis de pædagogstuderende kan finde ud af at løse den form for problemstillinger, så er de meget bedre stillede i forhold til at arbejde pædagogisk.

Kilde til inspiration

Nøgleord: , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.