Læringsspil: Matematik på en lidt sjov måde

Når man snakker computerspil på SFO’erne så er der altid nogle forældre (og pædagoger) som ser rødt og forventer vold i stil med Counterstrike eller World of Warcraft. Der findes faktisk masser af andre spil, og rigtig mange af dem er ikke voldelige (det vidste i nok godt). Der findes en hel genre der hedder Learning games eller Educational games (“læringsspil”). Det er jo ikke forbudt for børn at spille noget lærerigt på SFO, også spil som mest passer til undervisningen. 

Disse spil kan have et godt gameplay med meget lidt grafik og til tider også til en meget lille pris. Spil som Matematik i måneby (som er danskproduceret) findes på mange skoler, og har da også en vis værdi som spil i de små klasser. Det fanger ikke de lidt ældre elever (3.-6. klasse), som man i virkeligheden sigtede efter. Det er matematik gjort en smule underholdende gennem en computer i et univers, som børnehaveklasserne og 1. klasserne synes er spændende. Man skal dog lige ind i opsætningen og trykke på 1.klasse niveau og så fjerne de enkelte typer opgaver som børnene ikke kan endnu. 

På Fantasiens vinger fra Det virtuelle matematikværksted er også et rigtigt godt bud på et spil, som kræver lidt mere fokus fra eleverne, og som holder dem fænget længere tid end Matematik i Måneby, og er godt til at samarbejde omkring 2 og 2. Der er større variation i opgaverne og sværhedsgraden er bedre tilpasset. Spillet fastholder børnene med læring på samme niveau som mange af de spil de ikke lærer så meget af men gerne vil spille hele tiden.

Et alternativ til PC-spillene er Professor Kageyama’s Maths Training (linket er til Kelkoo hvor du kan købe det), som har fået enestående anmeldelser, som værende det bedste læringsspil nogensinde, og det er til Nintendo DS! Hvis I beslutter jer for at have en Nintendo liggende til låns, så kan dette spil retfærdiggøre det!

Mange spil kan også findes på nettet, dog skal man så være forberedt på at siderne er på engelsk. Et eksempel kunne være PBSkids. Men der er masser af links ellers fra EMU’s side om matematikspil. De har ligeledes en side med danskspil og engelsk spil, og også om emner, men det kan dog blive lidt for fagligt, og lidt for specifikt.

Der findes også masser af casual spil (spil som er lige til at gå til og lige så nemme at slippe igen) som er gratis og kan findes på forskellige sider. Mange af dem har en snert af læringsspil over sig. En af dem er Blocksum, der spilles som en form for tetris med regnestykker. Du kan finde spillet her.

Når man snakker IT i folkeskole regi, så kan man ikke komme udenom læringsspil i hverken den ene eller anden afskygning. Leg og læring kan sagtens foregå med spil ved en PC!

Nøgleord: , , , .Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.