Valg af browser til institutionen

For nyligt blev 30 europæiske  landes Internet Explorer-brugere spurgt via et pop-up-vindue om hvilken browser de ønskede at bruge som standard. Dette er et tiltag Microsoft lavede fordi de blev pålagt det af den europæiske kommision. Pop-up vinduet så mange som en unødvendig irritation, som fleste lynhurtigt klikke igennem og besluttede at de ville fortsætte med at bruge Internet Explorer (IE). Nogle satte sig dog ned og satte sig ind i hvilke valgmuligheder der var.

Der var flere browsere som mange nok kendte i forvejen – IE, Firefox, Chrome, Safari og Opera. Dette er de mest kendte og brugte. IE, Maxthon, Avant browser, Slimbrowser og Greenbrowser er alle baseret på Trident systemet som Microsoft har bygget. Firefox, K-Meleon og Flock er alle baseret på Gecko layout systemet fremstillet af Mozilla. Sleipnir bruger en kombination af begge systemer.

IE er en browser som de fleste har brugt på et tidspunkt, og som de fleste nok vil fortsætte med at bruge. IE har udviklet sig meget i sin sidste opdatering fra IE7 til IE8. IE8 er mere sikker, hurtig, tilpasselig, og spamfri. Den er dog ikke den bedste til nogen af tingene, og vi må desværre nok konkludere at de fleste trusler, i form af virus og scams, bliver udviklet til det som de fleste bruger, og det vil sige Windows og Internet Explorer. Hvis i er villige til at skifte til noget andet, så synes jeg i skal gøre det.

Mange IT-nørder sværger til Firefox med parolen om at det er sikrere og mere brugervenligt end IE. Det er da også rigtigt på mange punkter. IE giver dig ikke lige så mange valgmuligheder og muligheder for at tilpasse din browser som Firefox gør. Men på en institution er det nok vigtigt at man ikke giver for mange valgmuligheder, da browseren hurtigt vil blive oversvømmet af forskellige funktioner, da de mange forskellige brugere i personalegruppen vil tilpasse til deres eget behov. Så med mindre i har en meget stram politik om hvem der må gøre hvad, så vil jeg faktisk fraråde Firefox. (Hvilket kom bag på mig selv, da jeg altid har set Firefox som noget af det mest ultimative indenfor browsere.) Firefox har desværre også en tendens til at æde alt styrken i din PC, hvis du kører mange ting på en gang.

Chrome, er Googles svar på en browser. Google har jo i de seneste år satset på at være de bedste inden for alting der omhandler computere, og de gør det også ganske godt. Interfacet minder om det kendte fra IE, og det vil nok gøre de fleste trygge at sidde foran. Browseren er også lynhurtig, og netop på grund af denne hastighed bliver den valgt af flere og flere – og så ved vi alle at Google står for stabilitet og kvalitet. Chrome ville være et godt valg til en institution hvor mange mennesker med forskellige tilgange til computere skal sidde og arbejde.

Safari, er Macs udgave af en webbrowser. Den har i årevis været førstevalget på Mac-platforme, men har i de sidste par år vundet mere indpas på PC’en. Dette skyldes nok at det er et Mac-produkt ligesom Ipod, Iphone og Ipad. Det er nemlig samme koncept som altid med Mac -stilrent, hurtigt, funktionelt og fuldkommen færdigt i den forstand at der er intet som du kan ændre på, så du får det som Apple vil have du skal have det. Det giver selvfølgelig en stor stabilitet, men samtidig også en stor mangel på personligt præg.

Opera, er en browser bygget til hastighed, og simplicitiet. Det er blandt andet denne browser som er bygget ind i Wii og i mange mobiltelefoner. Den er stilet, inn0ovativ, og lige til, men ikke den bedste til nogen af de ting den gør. Opera har været med til at skabe mange af de nyskabelser som man ser hos flere af de andre systemer, men har altid haltet efter i popularitet. Det er ærgerligt da de faktisk er ganske innovative og med fremme hvr det gælder. Operas helt store funktion som gør de skiller sig ud er muligheden for at surfe på en meget minimalistisk måde, hvor alt unødvendigt bliver siet fra på en side. Det er derfor den passer perfekt til Wii’en og mobiltelefoner, hvor hastighederne ikke altid er i top. Hvis jeres institution (mod al forventning) sidder inde med en dårlig forbindelse, så kan denne browser være et godt bud.

Men inden man bare går hen og vælger de sikre, så kan det jo være at nogle af de andre passede bedre til ens personlighed. Maxthon, K-Meleon, Flashpeak slimbrowser, Avantbrowser, Sleipnir, Flock, Greenbrowser? Der er flere som mange af os ikke har hørt om, og flere selskaber som vi har hørt om som prøver at blande sig.
K-Meleon er for eksempel Mozillas svar på en browser. Mozilla kender vi fra Filezilla – som er et super FTP-program, Gozilla – en super download manager, og selvfølgelig Firefox som jo er en af de andre valgmuligheder. Forskellen på K-Meleon og flere af de andre er blandt andet at K-Meleon er Open Source, hvilket vil sige at det står enhver frit for at tilpasse kildekoden i dette program så det passer til dem selv. Dette vil tiltale mange af de hardcore it-folk som sidder derude med evnerne. Firefox er dog også Open-source.

Avant er også et kendt firma herhjemme med deres virusbeskyttelse, og det er da også en af de ting de selv trækker frem i lyset at de er bedste til. De er gode til at filtrere spam osv fra i din rbrowsingoplevelse henover nettet. De er dog, ligesom et par stykker andre, ikke en rigtig browser, men derimod et plugin (tilføjelsesprogram) til IE. Det er altså en lille smule snyd, og ikke en rigtig ny oplevelse.

Greenbrowser er efter eget udsagn en mere miljøvenlig browser. Men når man går ind på deres hjemmeside så lider den gevalidt af, at der ikke er nok folk bag programmets udvikling. Der findes udelukkende en engelsk og en kinesisk udgave, og hele side-setuppet virker en kende useriøst. Det er ærgerligt, for de har et koncept som mange vil finde yderst interessant.

Flashpeak slimbrowser er en af de store konkurrenter som mange dog ikke har hørt om. Mange har valgt at bruge denne browser da den har gode evner til at udfylde formularer og stoppe reklamepop-ups. Dens interface er dog ikke lige så stilrent som mange af de andre browseres, og det kan virke forvirrende og irriterende på mange. Personligt bryder jeg mig ikke om opsætningen, og rodet i menulinjen er en af mine store problemer med IE, og det slipper jeg altså ikke for her.

Sleipnir giver dig muligheder for at tilpasse udseendet på din browser – dog kun for folk med et vist kendskab til dette. Allerede der begynder det at gibbe lidt i mig, for flere af de andre browsere tilbyder disse muligheder til hvem som helst – ingen højere uddannelse inden for IT påkrævet. Så hvor det stolte nordiske ase-navn tiltrækker mig, så må jeg se i øjnene at det ikke bliver 8-benede heste der kommer til at pynte mit skrivebord. Og i det hele taget kunne man undre sig over at Fenrir (udvikleren – hentyder nok til Fenrisulven) har valgt en ulv som logo, mens deres logo for Sleipnir er en kompasrose…?

Flock (Link fjernet da Flock er lukket ned) er web 2.0 lige ud af landevejen. Flock er baseret på at kunne køre facebook, twitter, flickr osv. ude i siden af browseren, så du hele tiden er med overalt hvor der sker noget. Du skal ikke længere til at logge ind alle mulige steder på skift for at følge med. Du tilpasser bare din broser og så spiller det. Det ser drøngodt ud og passer drøn-DÅRLIGT til institutionsverdenen. Det her er et godt valg til de unge som bruger meget tid på førnævnte, men et meget dårligt valg, når brugerne rangerer fra dig der kan det hele på en PC, og så Hanne, som stadig er bange for at hun kan komme til at ødelægge internettet ved at trykke på en forkert knap. OPDATERING: Flock er nu blevet afsluttet og kan altså nu ikke anbefales til nogen som helst. 🙂

Maxthon er det sidste bud på en ny browser som jeg vil gennemgå her.  Det er af mange betegnet som det næste system til at blande sig i kampen. Maxthon har mange styrker som sikkerhed og muligheden for at tilpasse til dine personlige præferencer. Men i denne omgang nåede de ikke ind i toppen som ellers kunne have givet dem et ordentligt skub på vejen til at blive store.

Når alt dette er blevet sagt og skrevet, så er valget hele tiden præget af at der er med stor sansynlighed flere end dig selv som skal bruge browseren, og derfor skal du have en ting med i dine overvejelser: Vi er alle vanemennesker, og jo mere nyt du præsenterer jo mere vil du skræmme nogle af dine kolleger fra at bruge det, så det kan være en god ide at tænke i små skridt.

Med det sagt er der kun et spørgsmål tilbage – Hvad valgte i?

Bogmærk Permalink.

Om Christian

Navn: Christian Toft - Ejer og Konsulent. Har siden 1998 arbejdet indenfor den pædagogiske verden, dog først som uddannet pædagog i 2003. Arbejder PT på SFO ved Fuglsanggårdsskolen i Virum. Her er jeg IT-ansvarlig og co-administrator på Skoleporten www.fu-ltk.dk. Jeg er næsten færdig med en PD i medier og kommunikation på Campus Carlsberg. Denne forventes færdig efteråret 2019. Jeg er derudover kasserer i Coding Pirates Lyngby - og aktiv i Microsoft lokalafdelingen. Jeg var med til at skrive rapporten “IT i folkeskolen” som en del af det tværkommunale samarbejde mellem 32 kommuner i Danmark. Projektet omhandlede brugen af white boards i folkeskolen. Jeg har derudover i flere omgange været inde over Lyngby Taarbæk kommunes forskellige IT og digitaliserings strategier. Et meget fagligt spændende arbejde. I forbindelse med min interesse for pædagogik og IT, er jeg begyndt at arbejde som konsulent for andre institutioner, for at hjælpe dem til at formidle sig bedre. Har tidligere haft www.connect-webdesign.dk hvor jeg lavede billigt webdesign for enmandsvirksomheder og hobbyfolk. Har tidligere ejet og kørt www.curlysworldoffreeware.com hvor jeg sammen med andre ligesindede brugere fra hele kloden promoverer kvalitets freeware (gratis) spil. Er nu tilknyttet Youtubekanalen Skæv Strøm, sammen med Martin Exner og Nick Holmberg. Vi kører også podcasten Skæv Strøm Snak.

Lukket for kommentarer.